a blog by Leon Petkoff

You need to upgrade your Flash Player to version 10 or newer.

Other Blog, other articles

Poezia, ca punct de referinţă

Amplify

Din punctul meu de vedere, să scrii poezie este sinonim cu aceea de a-ţi pune sufletul pe masă. Orice apreciere, bună sau rea, venită din partea cititorului, este precum o judecată... şi mă întreb: "cine sunt eu să-l judec pe cel care-a ales astfel să se expună?" Să scrii poezie, este într-un fel sinonim cu aceea de a-ţi dezveli pieptul, oferindu-ţi-l scut pentru alte lucruri... mult mai profunde şi sensibile – aproape răni ale sufletului.

Există discuţii pe seama tehnicii de versificaţie, pe seama stilului abordat, se vorbeşte mult de poeţii la modă (?!), se fac aprecieri..., dar mai ales se critică şi nu este vorba de acea critică constructivă, ci de acel mod „sublim” de a-ţi vârî bocancii-n în sufletul celuilalt.  Se practică poezia pornografică catalogată de unii (vezi Reţeaua Literară a lui Gelu Vlaşin) ca fiind „de avangardă”, se practică  „scărpinişul academic”*, se mutilează limba română inventând neologisme, dar ce este cel mai important fenomen al literaturii române contemporane nouă, este faptul că se îngropă de vii poeţii. Unii au şansă...

Vă veţi fi pus întrebarea ce drac de motiv am avut să public acest articol acum, la sfârşit de an... Păi simplu: în urma bilanţului am ajuns la concluzia (în afara aceleia de a emigra în Botswana) că puţinele lucruri bune care mi s-au întâmplat în acest an, sunt de factură gastronomică..., mai exact ceea ce aş numi hrană spirituală, iar dacă am ales să scriu despre acest lucru, poezia , o fac tocmai pentru că este... săţioasă. Vorbind despre poezie, în umila mea convingere există şi delicatese. Evit să vorbesc despre clasici, dar pe care vi-i recomand în detrimentul celor „la modă” – poate singurul despre care aş vorbi, ar fi Blaga, dar poate o voi face cu un alt prilej, acest articol îl rezerv părţilor pozitive ale bilanţului meu anual.

Aşadar, ce lucruri bune mi s-au întâmplat în acest an?! Parafrazându-l (oarecum) pe Caragiale, nenumărate – două. Am avut ocazia să „cunosc”** poezia Leonidei Lari cumpărând un volum de versuri cu autograful autoarei şi respectiv să descopăr un poet care neagă faptul că a scris până acum şi altundeva decât pentru Pioneza Dintre Fese.

Cristian Oprea***, „descoperirea mea”, este unul dintre autorii blogului mai sus amintit.  Acest articol îl dedic acestuia, urându-i în primul rând inspiraţie. Dacă ar fi să-mi doresc ceva de la acesta, i-aş cere să promită că nu va renunţa niciodată la modestie oricât de mult i-ar fi apreciate textele şi nu va renunţa niciodată de a scrie în primul rând pentru sine, ca efect de preaplin al trăirilor sale interioare – să scrie „la normă” este poate cea mai mare greşeală în care ar putea cade.

Fiind ultimul meu articol pe acest an, vă urez tuturor „Cer senin şi soare-n suflet!”.

La noapte,
când toate gondolele din lume
vor fi abandonate la ţărm
Noi, ca două imense pahare de cristal,
Ne vom sorbi, pentru a câta oară, privirile,
Deasupra celei mai banale
Feţe de masă,
Din cel mai banal restaurant
Unde te-aş fi putut invita
Dac-ar fi fost să mai stau pe gânduri…
Ţi-aş fi spus
că eşti, fără îndoială,
O certitudine,
A cărei transparenţă se va umple cu grijă
Peste aşteptările mele…
Ai fi luat
altceva din meniu,
Cu siguranţă specialitatea casei
Pe care ştii s-o comanzi, atât de bine…
Apoi ei
poate ne vor lăsa singuri,
Şi tu poate că mă vei săruta cu şampanie,
Şi eu te voi bea,
Răsturnându-te încă o dată în suflet,
Şi ce tare mă voi îmbăta atunci
De tine…
 (La mulţi ani! de Cristian Oprea)
~~~~~~~~~~~~~~~
* scărpiniş academic = expresie inventată în scop ironic folosită în sensul aceleia "o mână spală pe alta".
** link către un articol
*** articolele publicate de Cristian Oprea

Schimb de link-uri

BANNER EXCHANGE toateBlogurile.ro
Dacă vă place acest blog şi doriţi un link sau banner exchange cu acesta, inseraţi codul HTML din caseta text al Banner-ului meu de pe pagina cu formularul de contact şi apoi trimiteţi-mi un mesaj. Nu omiteţi să specificaţi la "Subiect" motivul contactării, şi respectiv , în rubrica special destinată acestui lucru, adresa blogului sau site-ului vostru. Trebuie de asemenea sa întelegeti ca sunt limite de acceptare a acestui schimb, calitatea conţinutului fiind singurul factor determinant.

    Despre mine

    Falling Christmas Object Gadget

    Amplify

    Followers